Boeren en grondeigenaren in de provincie Utrecht komen in aanmerking voor gratis landschapselementen

0
169

Utrechtse boeren en andere grondeigenaren uit de provincie Utrecht kunnen zich aanmelden om gratis boompjes en struiken te ontvangen op 27 januari. De uitdeelplek wordt later bekend gemaakt. Er zijn pakketten van 300 en van 500 boompjes en struiken.

Jean Heijl in gesprek met Libby van den Besselaar

Het is belangrijk dat landschapselementen zoals geriefhoutbosjes terugkeren in ons landschap. Ze bevorderen de biodiversiteit, houden CO2 en water vast en vangen fijnstof op. Ze maken het landschap toekomstbestendig.

Een geriefhoutbosje is een klein bosje op het land van een boer, waar vroeger het hakhout vandaan werd gehaald. Geriefhoutbosjes, maar ook andere landschapselementen zoals boomgroepen en houtsingels, maakten tot 100 jaar geleden vanzelfsprekend deel uit van het Utrechtse agrarische landschap. Schattingen gaan ervan uit dat er nog minder dan 40% van de landschapselementen over is ten opzichte van het begin van de vorige eeuw.

Plan Boom heeft als doel in vier jaar tijd 10 miljoen bomen te planten. Zie www.planboom.nl/utrecht voor meer informatie over de landschapselementen en bijbehorende boomsoorten, ophaallocaties en de spelregels.