Nederlandse artiesten domineren de uitvaart top 10 

0
430

De  Uitvaartmuziek top 100 over 2022:
Nederlandse artiesten domineren de top 10 uitvaartmuziek uit 2022. In de lijst samengesteld door coöperatie DELA op basis van liedjes die door nabestaanden zijn gekozen, zijn acht van de tien meest gedraaide artiesten Nederlands. De top 3 meest gedraaide liedjes uit de Uitvaartmuziek top 100 over 2022 is ongewijzigd. Net als vorig jaar wordt de lijst aangevoerd door Sarah Brightman & Andrea Bocelli, gevolgd door Danny Vera. Op plaats 3 staan André Rieu & Mirusia Louwerse.

Roderick Runne in gesprek met Denise Blom en Nancy Lourens

December en de eerste helft van januari zijn traditiegetrouw de periodes om (muzikaal) terug te blikken op het afgelopen kalenderjaar. De ene na de andere hitlijst wordt gepresenteerd en daar mag de uitvaartmuziek top 100 niet bij ontbreken.

Muziek als gespreksstarter
Muziek is voor velen belangrijk in het leven en bij het afscheid. Muziek typeert wie je bent en hoe je herinnerd wordt. Muziek maakt van mooie momenten, levendige herinneringen. Het helpt om waardevolle herinneringen vast te houden of terug te halen. Tegelijkertijd biedt het nabestaanden troost en helpt het bij de rouwverwerking.

Daarnaast is muziek vaak een gespreksstarter om het met een dierbare te hebben over het nemen van afscheid. Ook als er geen uitgesproken wensen zijn, is dat goed om te bespreken en vast te leggen in bijvoorbeeld een wensenboekje.

Met het publiceren van de Uitvaartmuziek Top 100 hoopt DELA dat praten over de dood minder beladen wordt.

Samenstelling top 100
Jaarlijks verzorgt DELA iets meer dan 50.000 uitvaarten. De lijst is samengesteld op basis van de muziek die is afgespeeld via het audiosysteem tijdens afscheidsdiensten in maar liefst 30 crematoria en uitvaartcentra van DELA.  De top 100 is gebaseerd op meer dan 35.000 nummers die op DELA-locaties door heel Nederland zijn afgespeeld.   De complete top 100 Uitvaartmuziek is ook terug te vinden op Spotify.

Opvallende verschillen
In de top 10 over 2022 domineren dit jaar de Nederlandse artiesten:

 Sarah Brightman & Andrea BocelliTime To Say Goodbye (Con Te Partiro)
 Danny VeraRollercoaster
 André Rieu & Mirusia LouwerseAve Maria (Schubert)
 Wim SonneveldHet Dorp
 Miss MontrealDoor De Wind
 Claudia de BreijMag Ik Dan Bij Jou
 Rob De NijsZo Zal Het Zijn
 Frank SinatraMy Way
 André RieuThe Rose ( instrumentaal)
 Frans Bauer‘N Trein Naar Niemandsland

Daarnaast werd de nummer 1, “Time to Say Goodbye’ van Sarah Brightman & Andrea Bocelli, maar liefst bij 27 van de 30 Dela-locaties het meest afgespeeld.