Eef van der Horst in gesprek met Mevrouw Kronenburg

 

Om het gebruik van fietsverlichting onder jongeren te stimuleren, is de provincie Utrecht op 31 oktober gestart met de campagne ‘AAN in Utrecht’. De campagne is in het bijzonder gericht op jongeren inde leeftijd van 16 tot en met 24 jaar, de groep die het vaakst zonder of met onvoldoende verlichting de weg op gaat. Belangrijk onderdeel van de campagne is de VR-escaperoom waarbij jongeren geconfronteerd worden met de gevaren van fietsen zonder verlichting. De mobiele VR-escaperoom trekt van november tot en met januari door de provincie en opent zijn deuren voor het eerst op 5 en 6 november bij sportpark Kampong.
In 2021 kwamen in Nederland in totaal 207 fietsers om in het verkeer. Weliswaar een daling ten opzichte van het jaar daarvoor, maar nog altijd ruim een derde van alle verkeersslachtoffers. Het niet of slecht verlichten van de fiets is een van de oorzaken waardoor fietsers betrokken raken bij verkeersongevallen. Met goede verlichting neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met 20 procent af. Vooral jongeren maken zich schuldig aan het rijden zonder verlichting.
Om het bewustzijn van jongeren te vergroten, draait het in de campagne ‘AAN in Utrecht’ letterlijk om het zichtbaar maken van jezelf in het donker. Dat doet de provincie onder andere met de ‘Escape Box Follow the light’. Een mobiele VR-escaperoom waar jongeren in een virtuele wereld geconfronteerd worden met de gevaren van het rijden zonder fietsverlichting. De mobiele box trekt tot en met januari 2022 door de provincie Utrecht. Op www.aaninutrecht.nl staat een overzicht van de locaties.

Thera van Leeuwen