Plan Boom deelt historische landschapselementen uit

0
123

Utrechtse boeren en andere grondeigenaren kunnen zich aanmelden om gratis landschapselementen te ontvangen, gefinancierd door de provincie Utrecht. In januari worden op twee locaties in de provincie streekeigenlandschapselementen uitgedeeld, waaronder een geriefhoutbosje. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot en met 15 januari 2023 via http://www.planboom.nl/utrecht.
Deze actie wordt georganiseerd door Plan Boom, nummer 20 in de Duurzame 100.
Een geriefhoutbosje is een klein bosje op het land van een boer, waar vroeger het hakhout vandaan werd gehaald. Geriefhoutbosjes, maar ook andere landschapselementen zoals boomgroepen en houtsingels, maakten tot 100 jaar geleden vanzelfsprekend deel uit van het Utrechtse agrarische landschap. Schattingen gaan ervan uit dat er nog minder dan 40% van de landschapselementen over is ten opzichte van het begin van de vorige eeuw.
Het is belangrijk dat deze elementen terugkeren in ons landschap want ze bevorderen de biodiversiteit, houden CO2 en water vast en vangen fijnstof op. Zo maken we ons landschap toekomstbestendig. Daarnaast gaat het landschap er levendiger en afwisselender uitzien.
Na het grote succes van de eerdere Bomen voor Boeren actie, worden er daarom nu opnieuw 15.000 bomen uitgedeeld aan grondeigenaren in de provincie Utrecht.
Plan Boom heeft als doel in vier jaar tijd 10 miljoen bomen te planten. Dat kunnen we niet alleen! Vergroen je mee? Zie http://www.planboom.nl/utrecht voor meer informatie over de landschapselementen en bijbehorende boomsoorten, ophaallocaties en de spelregels.