Nieuwbouw Plesmanstraat

0
193

Soesterberg kent veel straatnamen met een militaire achtergrond of hebben een link met de Nederlandse luchtvaart, zo ook de Plesmanstraat die vernoemd is naar Albert Plesman.

Albert Plesman was een Nederlandse luchtvaartpionier en oprichter van de KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij). Hij werd geboren op 7 september 1889 in Den Haag, Nederland, en overleed op 31 december 1953 in Den Haag.

Oprichter van de KLM

Plesman speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de burgerluchtvaart in Nederland en internationaal. Hij richtte in 1919 de KLM op, die uitgroeide tot een van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Onder zijn leiderschap groeide de KLM uit tot een toonaangevende luchtvaartmaatschappij en speelde het een belangrijke rol in de bevordering van de burgerluchtvaart en het vestigen van luchtvaartroutes over de hele wereld.

Plesman had een visie voor de toekomst van de luchtvaart en zette zich in voor de technologische ontwikkeling en uitbreiding van de luchtvaartindustrie. Hij stimuleerde de bouw van vliegtuigen, de ontwikkeling van luchthavens en de oprichting van internationale luchtvaartorganisaties.

Een visionair en pionier

Albert Plesman wordt gezien als een visionair en een pionier in de luchtvaartindustrie. Zijn vastberadenheid en toewijding hebben bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland en wereldwijd. Zijn nalatenschap leeft voort in de KLM en zijn invloed op de luchtvaartsector blijft merkbaar tot op de dag van vandaag, ook in het wereldberoemde Soesterberg.

Plesmanstraat, één van de oudste straten van Soesterberg

De vliegheide groeide uit tot een wereldberoemd militair vliegveld en het dorp Soesterberg stapelde steen op steen voor een toenemend aantal inwoners. Nieuwe woningen schieten inmiddels met hoge snelheid uit de grond en met veel creativiteit zien we in het dorp nieuwe straatnamen ontstaan. De Plesmanstraat is één van de oudste straten van Soesterberg en heeft haar naam dus te danken aan Albert Plesman.

Renovatie Plesmanstraat op komst

De straatnaam zal natuurlijk blijven, maar een deel van de Plesmanstraat (13 t/m 43 oneven) krijgt medio 2025 een ander aanzien dat vergelijkbaar is aan de Moerbessenberg. De huidige duplexwoningen zijn tochtig en veel oud-bewoners, die inmiddels een andere woning hebben gekregen, hadden klachten over de leefomgeving. Op dit moment wonen er nog tijdelijk deels vluchtelingen uit Oekraïne en huurders uit de leegstandwet, maar die zullen in de loop van het jaar elders worden ondergebracht in overleg met de gemeente Soest. Verhuurdersorganisatie Portaal zal op kort termijn 25 appartementen bouwen die volledig zullen voldoen aan de huidige tijd.

Toekomstbestendig

Mounaim Abdelkhalki, manager volkshuisvesting Portaal: “We zijn trots dat we als Portaal een bijdrage leveren aan de uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen in Soesterberg. Deze appartementen zijn een mooie toevoeging aan de woningen die we hier al hebben. Het worden levensloopbestendige woningen, bereikbaar met een lift. Ze zijn ook toekomstbestendig doordat ze gasloos zijn. En de nieuwe huurders gaan straks elektrisch koken, wat ook wel zo veilig is. Natuurlijk zijn de woningen energiezuinig. Zo bieden we woningen die door hun huur en lage energiekosten betaalbaar zijn”, aldus Abdelkhalki.

Bewoners krijgen als eerste de optie op terugkeer

De oud-bewoners krijgen straks de mogelijkheid om na oplevering terug te keren in de nieuwe appartementen aan de Plesmanstraat, zoals ook op de Moerbessenberg was afgesproken. Overigens is het aantal bewoners dat terugkeerde op de Moerbessenberg op twee handen te tellen, want veel bewoners zijn inmiddels tevreden met de aangeboden alternatieven van Portaal.

De sloop aan de Plesmanstraat zal 2024 beginnen, onder voorbehoud dat de tijdelijke bewoners van het woningblok allemaal een onderkomen hebben gevonden. De oplevering van de nieuwe appartementen aan de Plesmanstraat staat gepland medio 2025. Ook de Van Angerenstraat staat overigens op de zelfde bouwplanning, maar daarover later meer in onze berichtgeving.