Vliegen met modelvliegtuigen is hobby voor alle leeftijd

0
254

MVC Otto Lilienthal aan de AP Hilhorstweg. Om samen het 45-jarig bestaan van de club te vieren. In 1977 is de club ontstaan uit de modelbouw activiteiten van St. Jeugdwerk Soest, later St. Balans. Toen nog in het Dorpshuis in Soesterberg. Nu al jaren op vrijdagavond te vinden in het gebouw van Schaatsbaan Peter´s Baan.

Arjan Klaver en Geert Looyschelder Modelvliegers Paul Bunniger en Marcel Nijssen

De club is van het begin alleen op model zweefvliegtuigen gericht. De vliegtuigjes werden  vroeger met een elastiek, of elektrische lier omhoog getrokken. Tegenwoordig zijn de lichte lipo accu’s en de sterke elektromotoren populair. In combinatie met een klap-propeller vormen zij een betrouwbare en makkelijke manier om hoogte te winnen.Otto Lilienthal (1848-1896) was zijn tijd ver vooruit. Hij ontwierp, bouwde en vloog zelf met zijn man-dragende zweefvliegtuigen, Precies wat de leden van de club nog steeds doen met hun modelvliegtuigen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de modernste middelen en materialen. Het gaat om computerontwerpen, 3D-printen, en gebruik van laser- en freesmachines. Om met zo hoog mogelijke precisie tot een vliegend model te komen. Vaak komen daar balsahout, glas- en koolstofmatten, en epoxylijm bij te pas. Niets is leuker dan een zelf gebouwd vliegtuig met succes in de lucht te brengen.

Gezelligheid op het veld is natuurlijk een belangrijk aspect. En zondag werd door alle leden ook flink geholpen om alle spullen naar het veld te brengen. Voor deze gelegenheid was het clubgebouw extra afgehuurd En werd alvast aangekleed voor het buffet later op de avond. Speciale gasten waren onze ereleden Wim Boeseken, één van de oprichters van de club. En Dirk Kraan, voormalig secretaris. Ook ons oudste lid Bertus van de Vlugt werd naar het veld gebracht.

Wat volgde was een prachtige vliegmiddag met veel stijgende lucht, en met heel veel verschillende vliegtuigen. Voor de gelegenheid was de club-lier uit de mottenballen gehaald. En konden nieuwe leden zien hoe er 10 jaar geleden zweefvliegtuigen omhoog werden geschoten. Terwijl de moderne kisten daarnaast met de elektro motor omhoog klommen.

Arjan Klaver