Vuist tegen discriminatie

0
135

Discriminatie is nergens welkom, ook niet in de sport. Daarom ondersteunt de provincie Utrecht het project ‘Vuist tegen discriminatie’. Met dit initiatief leren kinderen via hun sportvereniging hoe ze, met elkaar, discriminatie op sportclubs tegen kunnen gaan. Initiatiefnemer het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) begeleidt 30 sportclubs die zich hier actief voor gaan inzetten. Om de ambitie kracht bij te zetten hebben bestuurders, trainers, de provincie en partnergemeenten een manifest ondertekend.

Sport is niet alleen goed voor lichaam en geest, er gaat ook een verbindende en pedagogische kracht van uit. Vechtsportorganisaties, voetbal-, hockey-, atletiek- en korfbalverenigingen werken samen toe naar een inclusieve sportomgeving waar iedereen onbezorgd en met plezier kan sporten. De trainers van de deelnemende clubs krijgen een cursus waarin zij leren hoe ze discriminatie bespreekbaar kunnen maken met hun pupillen en hoe ze kunnen zorgen voor een open cultuur waar iedereen welkom is.

Gedeputeerde Mirjam Sterk (Sport), is enthousiast over het project. ‘Het is een belangrijk thema, racisme en discriminatie. Zeker ook in het provinciaal sportakkoord en ook bij ons in de Provinciale Staten. Daarom hebben we ook de handschoen opgepakt om met het NIVM een project te starten waarmee we discriminatie aanpakken. Het gaat om het bestrijden van incidenten, maar ook over goede voorlichting en preventie. We gaan vandaag een vuist tegen discriminatie maken. Het is ontzettend belangrijk om daar een rol in te spelen. ‘

Alle aanwezige clubs, de provincie, gemeentelijke partners Nieuwegein, Amersfoort, Veenendaal, SportUtrecht, Woudenberg, Judo Bond Nederland, het NIVM zelf ondertekenden het Vuist-manifest.

Emmy van Twillert