Turner Dante Santovenia Rodriguez van het Amersfoortse GymXL stapte amper twee jaar geleden over van het trampolinespringen naar de mat. Het uitzonderlijke is dat hij volgend jaar al een gooi doet naar de nationale titel op het onderdeel vloer.

Vandaag begint in Nederland de turncompetitie voor alle niveaus en leeftijdsgroepen. Volgens schattingen zijn dat zo’n 150.000 deelnemers. Vanzelfsprekend heeft de turnbond – de vijfde sportbond in ons land – ook de immense turnhal van het Amersfoortse GymXL aangewezen als locatie voor het afwikkelen van de eerste competitieronde.

Daar traint ook de 19-jarige Santovenia Rodriguez. Hij werkt zes dagen in de week onder leiding van de 59-jarige Engelbert Webbink zijn oefeningen. Sterker, elke ochtend én avond is hij in de turnhal te vinden om op de onderdelen vloer en sprong het beste uit zichzelf te halen. Een paar keer per week wordt hij vergezeld door zijn sparringpartner, de 30-jarige Frank de Groot. „Ik heb gelukkig nog tijd over om in de studieboeken te duiken”, steekt de gespierde Amersfoorter van wal. Hij is gezegend met een mix van Cubaans en Nederlands bloed.

Santovenia Rodriquez toont op de mat zijn lenigheid en z’n gevoel voor balans als hij na een handstand een hollow back uitvoert. „Het zwaartepunt van mijn lichaam ligt bij het uitvoeren van deze oefening net boven mijn navel”, vertelt hij. „Het is een vrije oefening. Voordat ik ging turnen deed ik niet anders.”

Rodriquez is vrij laat met turnen begonnen. Voordat hij bij GymXL op de mat verscheen was hij als jochie verslingerd geraakt aan capoeira. „Misschien komt het door mijn Zuid-Amerikaans bloede, maar ik voelde me aangetrokken tot deze Braziliaanse contactloze vechtkunst die elementen bevat als dans en acrobatiek”, legt hij uit. „Van de ‘vechters’ wordt flink wat lenigheid gevraagd. Daarna stapte ik over naar trampolinespringen. Kijk, ik ben van nature iemand die graag buiten de lijntjes kleurt. Daarom vond ik freestyle trampolinespringen leuk. Een sport zonder regels. Er zijn ook geen juryleden die controleren of je alle uitvoeringen wel netjes uitvoert.”

Voor deze sport had Santovenia Rodriquez veel talent. In 2018 won hij in Breda een internationaal toernooi. De student voedingskunde behoorde in een paar jaar tijd zelfs tot de Nederlandse top. Voor de mondiale beperkingen vanwege het coronavirus reisde hij zelfs naar Amerika, Denemarken, Noorwegen en Duitsland om tijdens toernooien zijn freestyle kunsten op de trampoline te laten zien.

Daarna kwam freerunning op zijn radar. Via stadgenoot Boaz van Boggelen, die als Youtuber meer dan 600.000 abonnees heeft, maakte Rodriquez amper twee jaar geleden zijn entree bij GymXL. Vanuit zijn ooghoek zag hij destijds de oefeningen die op de mat plaatsvonden. Santovenia Rodriquez probeerde het. Na een paar vrije oefeningen zag trainer Webbink zijn talent voor de vloer. „Ik ben vervolgens serieus met het trainen begonnen. Gelukkig is Engelbert niet iemand die zijn trainingen uit het boekje haalt. Hij wist dat ik geen klassieke turn-opleiding had gevolgd. Dat betekent dat je op je zevende jaar aan turnen moet beginnen. Engelbert heeft me vrij gelaten, zodat ik spelenderwijs de technieken heb geleerd. We zijn zelfs naar de WK-kwalificaties geweest in Stuttgart. Ik kon daar zien wat ik allemaal op de disciplines vloer en sprong kon verwachten.”

Anno 2022 kijkt Santovenia Rodriquez uit naar de competitie en naar juni 2023. Dan moet hij pieken op het NK en zijn talent tot volle wasdom laten komen. Tot die tijd moet hij binnen de lijntjes kleuren om de oefeningen die van hem gevraagd worden tot in de finesses te beheersen. In tegenstelling tot de vrouwen worden de oefeningen bij de mannen op de vloer niet begeleid door muziek. Santovenia Rodriquez: „Dat is niet erg. Ik wil niet afgeleid worden om uitvoering te geven aan een dubbele salto gehurkt met schroef of een triple schroef plus een dubbele salto voorover. Voordat het NK gaat beginnen heb ik tijd genoeg om aan alle details te werken. Dat maakt de turnsport zo leuk. Je moet je altijd verbeteren.”

Santovenia Rodriquez maakt in juni volgend jaar zijn debuut op het NK. Hij is nog niet zeker van zijn zaak als het gaat om zijn kansen op een podiumplek: „Als het me niet lukt, dan is dat niet zo erg. Een turner is op zijn of haar 25ste het sterkst. Dus ik heb nog even.”

Arjan Klaver uit het AD