Midwinterfeest bij De Windhond

0
176

Op vrijdag 16 december viert korenmolen De Windhond in Soest het Midwinterfeest.

De Windhond, de bekende korenmolen van Soest, zal weer mooi zijn aangelicht en op het grote terrein staat een grote tent waar je overheerlijke oliebollen en broodjes warme worst kunt krijgen. De glühwein en de chocomel staat klaar en daarnaast zijn er heerlijke gebakken cakes om te proeven. “Uiteraard  zijn de diverse meelproducten te koop”, laat de organisatie weten. Het is weer Midwinterfeest rondom De Windmolen.

Midwinterfeest

Traditioneel vierden de Germanen hun midwinterfeest rond de kortste dag van het jaar, de winterzonnewende. Die donkerste dag markeert het moment waarop het donker zich weer terugtrekt en licht en warmte terugkomen. We slaan de richting van het groeiseizoen in, waarin de natuur ons jaarlijks veel graan brengt. Dat graan van hoge kwaliteit gebruiken onze molenaars om op een duurzame manier meel te maken.

Dijkbloazers en graan malen

Tijdens het aankomend “Midwinterfeest” in Soest ga je kennismaken met een oud cultureel gebruik: het Midwinterhoornblazen. Een achttal hoornblazers van De Dijkbloazers uit Lunteren laten de muziek rond de molen horen. Bij voldoende wind zullen bovendien de molenaars graan malen en kun je het maalproces helemaal zelf meebeleven.

Kinderen kunnen zelf brood bakken

Het kerstfeest heeft vele wortels in het oude midwinterfeest, dat laten het blaasensemble met zang Musami en zangeres Eeke Tamminga ons zien en horen met sfeervolle kerstliederen. Dit jaar hebben zijn er ook activiteiten speciaal voor kinderen: brood bakken met meel van de molen en marshmallows boven een open vuur.

Kom en vier het Midwinterfeest! Iedereen is van harte welkom bij de korenmolen “De Windhond” vrijdagmiddag 16 december vanaf 16.30 uur!

Foto: Jaap van den Broek

Cor Brinkers