Van mei tot en met september liggen de temperaturen ver boven de 10°C. “In die periode is er dus garantie op eendenkroosgroei”, weet de Amersfoortse wetenschapper Paul Brouwer.
Brouwer was een van de onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) die het initiatief namen om het gewas goedgekeurd te krijgen voor menselijke consumptie. Er is dus een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van projecten waarbij drijvende waterplanten worden ingezet voor de productie van duurzame producten, zoals voedsel en materialen. Kroos, de meeste mensen kennen het als een plantje dat in de zomer de sloten groen kleurt. Kroos is niet één plantje, maar een hele diverse groep planten. Deze planten houden de gemoederen op universiteiten al decennia bezig en sinds kort ook bedrijven die op zoek zijn naar het superfood van de toekomst. Paul Brouwer heeft jarenlang onderzoek gedaan naar deze plantjes. Hij is blij dat er kortgeleden een doorbraak kwam.
Voedselbedrijven
“Op wetenschappelijk gebied is het telen van kroos op Europees niveau goedgekeurd. Het is misschien even wennen, maar het blijkt hartstikke gezond te zijn. Er zijn genoeg telers die al open staan voor het idee om kroos te telen. Maar het vinden van voedselbedrijven die het product willen leveren is nog kleinschalig. Maar er is al zeker interesse om deze kleine vorm van superfood aan te bieden. Eendenkroos, ook wel bekend als waterlinzen, is een plantje dat bestaat uit vier verschillende soorten. De waterlinzen bevatten zo een 30% aan eiwitten. Maar verder hebben zo ook veel mineralen en vitamines. En dit maakt het nu een gezond voedingsmiddel. De smaak van eendenkroos wordt als een ‘nootachtige’ smaak omschreven. Kroos bevat vier keer zoveel eiwitten en kan in Nederland zelf verbouwd worden in kassen. Dat is toch wat duurzamer.” (Bron: Eemland1. Tekst: Erik van Venetië, beeld: De WAR)