Dode kokmeeuwen in Eemmeer

0
208

Sinds dinsdag is Rijkswaterstaat dode kokmeeuwen aan het opruimen in het Eemmeer bij Bunschoten-Spakenburg. Het gaat om zo’n twee- tot driehonderd vogels die uit het water zijn gehaald. Mogelijk is vogelgriep de oorzaak waaraan ze zijn bezweken. .
Zondag werden de eerste gevonden bij het Zwarte Meer. Toen er de volgende dag in en bij het Eemmeer ook dode vogels werden gevonden betekende dat volgens Rijkswaterstaat dat er twee verschillende plekken zijn waar vogels ziek worden en bezwijken. Daarna werden steeds weer dode vogels gevonden op beide plaatsen.
Rijkswaterstaat haalt alle dode vogels uit het water. Ook Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben al veel dode vogels gevonden rondom de meren. Vogelgriep is zeer besmettelijk. Om verspreiding van de ziekte te voorkomen worden de dode vogels volgens een speciaal protocol weggehaald. Dringend advies: ziet u een dode vogel, raak het beest niet aan! In plaats daarvan melding maken bij de gebiedsbeheerder.
Of er ook echt sprake is van vogelgriep, wordt nu vastgesteld door het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), onderdeel van de Universiteit Utrecht. Eind maart meldde het DWHC al dat in Nederland sinds februari bijna tweeduizend meeuwen waren bezweken aan de vogelgriep.