Nieuwe Gildekoning

0
199

Eén van de onderdelen van de jaarlijkse Gildefeesten, voor het Groot Gaesbeeker Gilde een jaarlijks hoogtepunt, de strijd om het Koningsschap van het Soest. Aan de strijd deden op 27 augustus 103 gildeleden mee. Dit jaar bevonden zich onder de deelnemers voor de eerste maal 19 dames.

Rond 16.40 uur was de nieuwe Gildekoning 2023 bekend. Met 379ste schot kwam het laatste stukje van de vogel naar beneden. Jurgen de Bruin was daarmee Gildekoning 2023 geworden en zal het Soester Gilde bij vele gelegenheden vertegenwoordigen.

s’Avonds werd hij vanaf zijn huisadres afgehaald alwaar hem ook een muzikale en vendelgroet werd gebracht.

Op het gildeterrein De Blaak heeft hij de Koningsmantel omgehangen gekregen nadat hij eerst de eer had om over het gildevaandel te lopen. Daarbij was het voltallige college van Soest aanwezig. Na de eerste huldiging op het terrein werd hij rond geleid door de overvolle feesttent. Vele duizenden bezoekers waren getuige van het moment dat het laatste schot werd afgevuurd en de nieuwe Gildekoning bekend werd.

Met zijn 34 jaar heeft het Soester Gilde weer een jonge koning. In het dagelijks leven werkt hij bij de gemeente Wijk bij Duurstede als servicemedewerker Vastgoed.