Eindeloos spelen in het Spoorwegmuseum

0
217

Tijdens de Spoorweg Spelen, van 22 april t/m 7 mei, gaan spelen en leren hand in hand. Op verschillende plekken in het Spoorwegmuseum staan levensgrote spellen die stuk voor stuk een link hebben naar een spoorberoep. Zo kunnen kinderen en volwassenen al spelende ontdekken welke vaardigheden er nodig zijn om bij het spoor te werken. Een evenement voor het hele gezin.

Spoorweg Spelen, 22 april t/m 7 mei 2023.

Heden en verleden

Bij ieder spel staat een ander beroep centraal. Sommige beroepen bestaan nog steeds, zoals een machinist of ontwerper, andere bestaan al lang niet meer zoals de kruier of schaalknecht. Verschillende beroepen eisen verschillende talenten. Door het doen van de spellen kunnen bezoekers testen welke competenties er nodig zijn om een beroep te kunnen uitoefenen. Komt het aan op kennis, puzzelvermogen, behendigheid en creativiteit, of zijn juist kracht en snelheid nodig om de opdracht uit te voeren? De ‘Spoorweg Spelen’ zijn niet alleen leuk om te doen, ze vertellen ook iets over werken bij het spoor in heden en verleden.

Werkbrief

Kinderen kunnen met een werkbriefje langs de spellen gaan en na gedane arbeid met een kniptang elk beroep afvinken. Met een volle kaart kan een diploma worden afgehaald in de winkel.  Er zijn in totaal 7 beroepen te ontdekken: rangeerder, schaalknecht, machinist, kruier, stoker, treinontwerper en lokettist.

De spellen

De Rangeerder zorgt er samen met de machinist voor dat de locomotief en wagons in de juiste volgorde aan elkaar gekoppeld worden. Kraak de treinenpuzzel en zet alle wagons op het juiste spoor. De schaalknecht weegt en labelt de bagage, in het spel moeten -onder tijdsdruk- de juiste koffers op de weegschaal worden gezet. Kruiers hielpen vroeger de reizigers met de bagage, want rijke dames gingen natuurlijk niet zelf met koffers lopen sjouwen. Balanceer een stapel koffers op de steekwagen en voltooi zonder kleerscheuren het parcours. Stokers zorgden ervoor dat de stoomlocomotieven konden rijden, schep in het spel de tender zo snel mogelijk vol met kolen. Machinisten moeten alle seinen en signalen uit hun hoofd kennen, voor velen is dat een behoorlijke uitdaging. Kinderen kunnen zelf achter het loket kruipen om het juiste kaartje voor de juiste bestemming te verkopen. Bij het beroep van treinontwerper tenslotte kan iedereen een eigen ontwerp maken.