Vierde aanvliegroute Schiphol over provincie Utrecht |120 vliegtuigen per dag < 2km hoogte?

0
322
Op dit moment heeft Schiphol drie aanvliegroutes. Door het vrijkomen van een militair luchtruim in Zuidoost-Nederland worden dat er mogelijk vier. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het vrijkomende deel namelijk inzetten voor een vierde naderingsroute – ingetekend over de provincies Utrecht en Gelderland.

Iedere dag 120 vliegtuigen op 1000 tot 2000 meter hoogte richting Shiphol over de provincies Gelderland en Utrecht? En als er geen landingsbaan beschikbaar is, waar gaan de vliegtuigen dan cirkelen?

Onno Nieveen, een bezorgde burger uit Baarn, schoof bij ons aan om over dit plan te praten.

Na de uitzending was Ivo benieuwd hoeveel geluid een vliegtuig richting Schiphol in de praktijk produceert. Hij reed een dag na de uitzending naar Flevoland en maakte onder een bestaande aanvliegroute een opname met een geluidsrecorder van een vliegtuig op ~2km hoogte (bron voor de hoogte = flightradar24.com).
De geluidsdruk mat hij met een dB(A)-meter.
De opname:

0-5 sec: een referentiemeting op een relatief rustige plek (38dB)
5-10 sec: een opname op 250 meter van de snelweg A27 zonder geluidswal (50dB)
10-36 sec: zelfde locatie als hierboven, maar met een vliegtuig op 2km hoogte richting Schiphol (66dB)

Noot: de opname op plek ‘geel’ en ‘rood’ bevat een pieptoon. De oorzaak is een ‘GSM’-antenne in een windturbine direct naast het opnameapparaat (Ivo zal een duurder opnameapparaat kopen die daar tegen bestand is).