Werkconferentie over ecologisch bermbeheer.

0
96

De Vereniging Eemland300 en de IVN-afdeling Amersfoort organiseren een werkconferentie over ecologisch bermbeheer.

Vrijdagmiddag 12 januari 2024, tussen 13.00-16.00 uur in het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort.

Voor deze bijeenkomst hebben we zeven bestuurders uitgenodigd: de gedeputeerde van de provincie Utrecht, de heemraad van het waterschap Vallei en Veluwe en wethouders van zes gemeenten in Eemland (Amersfoort, Soest, Baarn, Eemnes, Blaricum en Bunschoten), met de bijbehorende ambtenaren.

De vraag die we iedereen voorleggen is:

Kunnen we het beheer van bermen en oevers beter op elkaar afstemmen, met een hogere biodiversiteit als resultaat?

De bijeenkomst start met drie inleidingen:

1. Waarom Bonte Bermen een goed idee zijn?

Celine Roodhart benadrukt het belang van een hoge biodiversiteit, terwijl kostenbesparing en bestendigheid tegen extreem weer eveneens aan bod komen. Celine is veldecoloog met een agrarische achtergrond en runt een eigen bureau Roodhart Veldwerk.

2. Sloten en oevers: projectidee voor groen-blauwe dooradering.

Gijsbert Pellikaan vertelt over allerlei mogelijkheden voor een natuurvriendelijker beheer van oevers. Gijsbert is bioloog en werkte tientallen jaren voor agrarische collectieven en landschapsorganisaties in Zuid-Holland.

3. Levende Bermen, juist nu!

Paul Roncken is landschapsarchitect, directeur van de stichting NatuurCollege en Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) voor de provincie Utrecht. Paul werkte mee aan het boek ‘Levende bermen, over ecologie en architectuur van de wegberm’.

Na de inleidingen maken we een rondje langs de deelnemende gemeenten, waterschap en provincie. Wat gebeurt er nu? Wat kan er beter? Meld u aan via: administratie@eemland300.nl