Fedora, zó geliefd en toch zó onbekend

0
267

De opera Fedora van de Italiaanse componist Umberto Giordano gaat over de Russische prinses Fedora. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in een paleis in Petersburg, maar ook in het mondaine Parijs en in een pittoreske villa in de Zwitserse Alpen. Het libretto is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk dat de Franse schrijver Victorien Sardou speciaal had geschreven voor de wereldberoemde actrice Sarah Bernhardt in 1882.

De première van de opera in 1898 was zo’n succes, dat er meteen een ware zegetocht voor Fedora volgde langs alle grote operahuizen, zowel in Europa als in Amerika. Dat succes was mede te danken aan de jonge tenor Enrico Caruso, die bij de première de rol van Fedora’s geliefde vertolkte. Al direct bij de première moest Caruso na dé liefdesaria uit de 2e akte een ‘encore’ geven. Het publiek was uitzinnig.

Componisten als Mahler en Saint-Saëns waren lyrisch over Fedora. Datzelfde gold (en geldt!) voor beroemde tenoren als Placido Domingo en Luciano Pavarotti die in navolging van Caruso triomfen vierden met enkele aria’s uit Fedora. Het blijft daarom onbegrijpelijk dat het grote publiek nauwelijks bekend is met de naam Giordano, laat staan met Fedora. Volkomen onterecht, zo blijkt. Het liefdesverhaal speelt zich af in de jaren ’80 van de 19e eeuw. Prinses Fedora staat op het punt te trouwen als haar aanstaande en overspelige echtgenoot wordt vermoord. Fedora zweert wraak te zullen nemen op de vermeende moordenaar, die naar Parijs is gevlucht. Fedora gaat hem achterna, maar… zodra ze hem in de ogen kijkt worden ze hopeloos verliefd op elkaar. Dat brengt Fedora in een moeilijke positie. Haar aanstaande echtgenoot had blijkbaar overspel gepleegd met de geliefde van de moordenaar. Zowel de broer als de moeder van de moordenaar overlijden door alle verdriet.

Deze opera is op zaterdag 14 januari om 18.45 uur live te zien vanuit The Metropolitan Opera in New York op het witte doek in de Grote Zaal van Theater de Speeldoos. Voor meer informatie over de opera en kaarten kan men terecht op:http://speeldoosbaarn.nl/opera.

Foto: Paola Kudacki