Na 60 jaar valt het doek voor het Groot Nicolaaskoor in Baarn

0
324
Jean Heijl in gesprek met Inge Takke

Het Groot Nicolaaskoor in Baarn bestaat zestig jaar en viert dit jubileum met het oratorium ’The Messiah’ van Georg Friederich Händel. Helaas is dit concert het laatste dat het koor geeft, want het heft zichzelf op.

’The Messiah’ wordt gedirigeerd door Paul Mirck met als solisten sopraan Marjon Strijk, alt Elsbeth Gerritsen, bas Harry van Berne en tenor Kees Jan de Koning. De begeleiding is in handen van Barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam. Bestuurslid Jos Meijer van het koor regelt doorgaans de concerten en hij legt contact met de solisten. „Op 20 december gaan we het zestigjarig jubileum vieren met speeches en een mooi slotlied”, vertelt Meijer.

Voor de coronapandemie bestond dit gemengd koor, dat met name klassieke muziek op het repertoire heeft staan, uit bijna vijftig leden. Nu zijn er nog amper dertig zangers. „Heel veel koren hebben te kampen met ledenverlies en worden opgeheven. We zijn niet het enige. Daarbij kwam dat onze dirigent Paul Mirck meldde dat hij met pensioen ging. Hij heeft 27 jaar lang het koor geleid en legt nu het stokje neer. Het bestuur heeft de leden een aantal opties voorgelegd: we zoeken een andere vaste dirigent, we worden een koor met gastdirigenten of we vinden muzikaal leiders die ons voor een muziekproject enthousiast maken. De vierde mogelijkheid was: we stoppen ermee.” Tot dit laatste werd dus besloten.

Zondag 18 december 14.00 uur, Nicolaaskerk, Kerkstraat 17, Baarn, laatste optreden van het koor.

Bron: De Gooi- en Eemlander