Ministerie VWS bezoekt Bunschoten

0
34

Op uitnodiging van De Boei is dinsdag een delegatie van zeven medewerkers van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op bezoek geweest bij De Boei en De Haven in Bunschoten.
VWS wilde graag zien hoe zorg en welzijn in de praktijk met elkaar kunnen samenwerken. Een belangrijk onderdeel van die samenwerking in Bunschoten is het project ‘Steun in de Wijk’, dat draait bij De Boei waardoor zorg, informele zorg, buurtbewoners, mantelzorgers en vrijwilligers aan elkaar gekoppeld kunnen worden. De thuiszorg van De Haven signaleert bijvoorbeeld eenzaamheid of een tekort aan beweging bij thuiswonende ouderen met zorg. Die signalen worden doorgegeven aan De Boei. Sociaal werkers kijken hoe ze die eenzaamheid kunnen verhelpen. Met inzet van hun eigen activiteiten, maar ook door vrijwilligers in te zetten of de mantelzorger te helpen. Op soortgelijke wijze werkt De Boei ook samen met De Huisartsen, onder de noemer Welzijn op Recept.
De medewerkers van VWS kregen een presentatie bij De Boei, waarbij een mooi vraaggesprek ontstond. Daarna volgde een bezoek aan woon- en zorgcentrum De Haven.
Men was onder de indruk van de effectieve wijze waarop De Boei de samenwerking tussen zorg, informele zorg en vrijwilligers heeft opgezet. Men was ook onder de indruk van de kwaliteit van zorg bij De Haven en de wijze waarop die georganiseerd wordt.
Het gevoel dat bij de delegatie achterbleef, is: “Overal in het land wordt veel gesproken over de wijze waarop zorg en welzijn met elkaar moeten gaan samenwerken. Maar hier in Bunschoten gebeurt het gewoon. Hier houdt men van gewoon doen en niet te lang over praten. Je ziet wat dat oplevert”.
De medewerkers van VWS vonder het vooral heel mooi om in de zorg een positief verhaal te horen, waar je op veel plaatsen vooral de zorgen over zorg hoort. Dit voorbeeld wordt zeker meegenomen naar het ministerie…