De DoneerRing

0
121

Op kleine plastic flesjes en blikjes zit statiegeld. Toch worden veel flesjes en blikjes nog in afvalbakken weggegooid, wat recyclen lastig maakt. Ook halen mensen de flesjes en blikjes soms uit de afvalbakken om extra geld te verdienen. Dit veroorzaakt zwerfafval. Met een pilot in winkelcentrum Soest Zuid onderzoekt de gemeente deze twee problemen. Daar plaatsen ze eind november een DoneerRing aan de afvalbakken.

Minder zwerfaval en betere recycling De DoneerRing is een opzetstuk voor afvalbakken om blikjes en flesjes in te doen. Zo kun je dus je flesje of blikje ‘doneren’. Iemand op zoek naar statiegeld kan ze er eenvoudig weer uit halen. Als een DoneerRing goed werkt, belanden er minder statiegeldflesjes en -blikjes in de gewone afvalbak. Hierdoor kunnen we beter recyclen. Ook hoeven mensen niet meer in de afvalbak te zoeken naar statiegeldflesjes en -blikjes. Dit ‘graven’ in afvalbakken leidt vaak tot zwerfafval.

Resultaten pilot Het doel van de pilot is genoeg informatie te verzamelen over of de DoneerRing werkt. Na een jaar beslist de gemeente of de DoneerRing toegevoegde waarde heeft. Op zijn minst moet de DoneerRing de hoeveelheid zwerfafval rondom deze afvalbakken niet vergroten. Met deze resultaten kiest de gemeente of het goed is de pilot uit te breiden. Bijvoorbeeld naar alle winkelgebieden en andere druk bezochte plekken in de gemeente zoals de stations. De pilot loopt tot eind 2024.