Donkere wolk van honingbijen

0
202
bijenzwerm
bijenzwerm

Bewoners van de Generaal Winkelmanstraat hadden afgelopen zondagmiddag overlast van ruim twintigduizend bijen die zich hadden genesteld in een struik bij de voordeur.

Het bijenvolk is een enorm liefhebber van lindenbomen en dat werd afgelopen zondag bevestigd door een grote kolonie bijen dat zich nestelde in een struik op de Generaal Winkelmanstraat. Lindenbomen zijn volgens bijenkenners een paradijs voor het bijenvolk en dat was goed te merken, een enorme kolonie vloog in eerste instantie door de Winkelmanstraat en vestigde zich later in een laag gelegen struik bij een woning.

Een enorme kolonie honingbijen

Bijen staan bekend om hun georganiseerde sociale structuur. Ze leven in kolonies die worden geleid door een Koningin. De Koningin legt eitjes, terwijl de werksters (vrouwelijke bijen) taken uitvoeren zoals het verzamelen van nectar en stuifmeel, het bouwen en onderhouden van de bijenraat en het voeden van de larven. De mannelijke bijen, ook wel darren genoemd, hebben als voornaamste taak het bevruchten van de koningin.

Bijen van groot belang

Bijen zijn van groot belang voor de bestuiving van planten. Terwijl ze nectar verzamelen van bloemen, blijft stuifmeel aan hun lichaam kleven. Dit stuifmeel wordt van bloem naar bloem overgebracht, waardoor de planten bevrucht worden en zich kunnen voortplanten. Dit proces draagt bij aan de vruchtzetting en de productie van zaden bij veel plantensoorten, inclusief gewassen die door mensen worden verbouwd. Daarom spelen bijen een cruciale rol in de landbouw en voedselvoorziening.

Bijen worden bedreigd

Helaas worden bijen bedreigd door verschillende factoren, waaronder habitatverlies, gebruik van bestrijdingsmiddelen, klimaatverandering, ziekten en parasieten. Het verlies van bijenpopulaties heeft verstrekkende gevolgen voor ecosystemen en de landbouwproductie. Daarom wordt er wereldwijd aandacht besteed aan bijenbehoud en het creëren van een omgeving die gunstig is voor bijen, zoals het planten van bloemen en het verminderen van het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Imker uit Amersfoort nam de kolonie mee

Bijen worden al eeuwenlang gewaardeerd en gecultiveerd door mensen en hun rol in de natuur en ons leven is van onschatbare waarde. Zo werden ook afgelopen zondag de honingbijen met fluwelen handschoen behandeld. Een imker uit Amersfoort plaatste een bijzondere emmer, die als tijdelijk onderkomen diende voor de enorme kolonie honingbijen. Een voor één gingen ze vanaf de struik richting de Koningin, die als eerste gevangen zat in de bijzondere emmer. Door een kleine opening en middels geursignalen vergezelde alle bijen zich uiteindelijk bij de Koningin. De emmer werd later op de avond meegenomen door een vriendelijke imker uit Amersfoort, die de honingbijen gaat voorzien van een nieuw huis elders in de natuur.

Platform van imkers

Imkers staan dagelijks te trappelen van ongeduld om kolonies honingbijen op te halen uit schuren, garages of tuin. Heb je een kolonie met schaarse honingbijen, geeft het dan door aan de imkervereniging. Imkers staan met elkaar in verbinding via WhatsApp en halen in overleg bij iedere melding gratis de honingbijen op. Op de website lees je alles over het meldpunt: https://www.bijenhouders.nl/contact/meldpunt-bijenzwerm/.

De melder op de Generaal Winkelmanstraat kreeg uiteindelijk van de imker uit Amersfoort een heerlijke pot honing als beloning. Slechts een paar bijen zijn overgebleven in de Winkelmanstraat, maar die zullen volgens de imker na enige tijd hun toevlucht vinden bij andere kolonies in de omgeving.