In dialoog met voormalig dorpshuis

0
227

De plannen voor de inrichting van het nieuwe cultureel centrum op het Den Berghplein liggen inmiddels op de tekentafel, maar achter de schermen is er zeer verrassend overleg gaande tussen het voormalige stichting bestuur van Dorpshuis De Burgstede en wethouder Liesa van Aalst.

Onlangs kwam het bestuur van voormalig dorpshuis de Burgstede met een statement in de lokale media, een hele pagina werd gereserveerd vol met feiten en geschiedeniswaardige momenten over het ontstaan van het voormalige dorpshuis, maar ook over de oprichting van de maatschappelijke stichting en de huidige wensen van het bestuur. Voor nieuwe bewoners uit het dorp wellicht een onoverzichtelijk en complex verhaal, maar veel Soesterbergers kunnen de confronterende passages nog herinneren als de dag van toen.

Uitnodiging paginagroot

Het dossier loopt inmiddels al jaren en met de uiteenlopende speculaties of aannames kunnen we hedendaags enkele boeken vullen. “Waar zijn de maatschappelijke centen, waarom geen dorpshuis in de Marechaussee kazerne en waar blijft het stukje groen voor de lijst met buitenactiviteiten”, aldus enkele reacties van dorpsinwoners. Het bestuur van de stichting kwam onlangs openlijk en paginagroot met een zeer heldere boodschap richting de gemeente Soest.

Als afsluiter van het statement kwam de open vraag van het bestuur aan Burgemeester en wethouders van Soest om openbaar op de brief te reageren. Na vele jaren “hakken in het zand” kwam begin juni een mogelijke doorbraak, een uitnodiging van wethouder Liesa van Aalst op de digitale mat naar aanleiding van de open brief in de lokale media.

Verwachtingen lopen anders

De vreugde bij het stichting bestuur was van korte duur, want de gemeente Soest wilde volgens de bewuste mailwisseling de kwestie inhoudelijk en mondeling bespreken in een officiële ontmoeting en in aanwezigheid van een projectuitvoerder. “Dit is even iets anders dan een kennismaking, die komt er vast ook nog wel maar dat is van ondergeschikt belang”, aldus waarnemend voorzitter Aerden.

Wethouder Liesa van Aalst was verbaasd dat de afspraak werd afgezegd en ook dat de stichting er uiteindelijk voor gaat om het allemaal openbaar via de media verder te willen communiceren.

Nieuwe poging en onderzoek

Volgens Aerden is het allemaal niet zo moeilijk en kunnen we kennismaken, maar we moeten vooraleerst formeel op één lijn komen. “Mondelinge behandeling van deze complexe materie draagt teveel risico’s op misverstanden en verwijdering, terwijl de zaak van immens belang is”, vertelt de waarnemend voorzitter. Volgens Aerden zijn er geen complicaties, mits de gemeentelijke bestuurders de gewenste aspecten grondig samen wil onderzoeken. Het onderzoek bevat slechts twee hoofdpunten waarover beide partijen zich moeten buigen;

  1. Wat is niet mogelijk (straks) in en rond de plint
  2. Wat is wel mogelijk (ooit) in en rond de kazerne

“Als we dit helder hebben, dan is de kou uit de lucht en kunnen we volgende week in het zonnetje de lijst aspecten en deelnemers in de grondverf zetten”, aldus Silvijn Aerden. Nog geen enthousiast nieuws, maar er komt beweging in en dat is in ieders belang.