Online verlengen rijbewijs

0
181

Met ingang van 15 december 2022 is het in de gemeente Soest mogelijk om de verlenging van het rijbewijs online aan te vragen via de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).

Na twee werkdagen kun je het rijbewijs al ophalen op het gemeentehuis. Het online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Ook moet je al een Nederlands rijbewijs hebben. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel naar het gemeentehuis in Soest.

Erkende fotograaf

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, heb je overigens wel een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nl/particulier/locatiewijzer.

Hoe werkt het?

De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Je ontvangt binnen een paar minuten een mail van de RDW. Hierin staat of uw aanvraag is goedgekeurd en of u het rijbewijs online kunt verlengen.

Opvolgend ga je naar je eigen DigiD-app met ID-check of je doet de aanvraag via www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. De kosten betaal je gewoonweg via IDEAL. Na twee werkdagen ontvang je een e-mail dat het nieuwe rijbewijs klaar ligt op het gemeentehuis van Soest.

Je moet wel eerste een afspraak maken, maar ook dat gaat snel en simpel via de website op www.soest.nl.

Redactie: Cor Brinkers