Vrijwilligerscafé digitaal verder

0
171
Vrijwilligerscafé digitaal verder
Vrijwilligerscafé digitaal verder

Het vrijwilligerscafé zet haar activiteiten enkel nog online voort op Facebook, dat liet Stichting Samen Soesterberg als medeorganisator van het maatschappelijk café Soesterberg afgelopen week weten.

Voortzetting op de sociale kanalen

Het vrijwilligerscafé, een bijzonder netwerk aan vrijwilligers die ervaringen met elkaar delen en samen dorpsactiviteiten in Soesterberg organiseren, stopt met fysieke bijeenkomsten in de Banninghal. De stichtingen Dorpshuis De Linde en Samen Soesterberg, beide participant binnen de nieuwe dorpshuisconstructie die volgend jaar haar deuren opent, organiseerde enkele jaren opvolgend bijna iedere twee maanden het vrijwilligerscafé in de Banninghal.

Het vrijwilligerscafé was een fysiek samenzijn van enthousiaste vrijwilligers die in overleg diverse dorpsactiviteiten op touw probeerde te zetten voor een gezellig en bruisend Soesterberg met veel dorpsactiviteiten. Afgelopen maand werd besloten door beide stichtingen om het café online op Facebook voort te zetten door maatschappelijke partners die beter bekend zijn met het vrijwilligerswerk in onze gemeente.

Maatschappelijke verschuiving

Buro Vrijwilligerswerk en stichting Balans uit Soest hebben afgelopen week de activiteiten van het fysieke vrijwilligerscafé Soesterberg overgenomen. Ze gaan de voorgenomen dorpsactiviteiten plannen, digitaal op Facebook plaatsen en voornemens op zoek naar de juiste verbinding tussen bedenkers, doeners en uitvoerders. Ze nemen het stokje over van Stichting Samen Soesterberg en Dorpshuis De Linde, die zich volgens zeggen zullen specialiseren in de financiering en vergunningen ten behoeve van de op stapel zijnde activiteiten in Soesterberg.

Onvoldoende verbinding

Deelnemers van het fysieke café zijn teleurgesteld over het “Samen Soesterberg” en met name het woord “Samen” binnen het café, want de contactgegevens van alle deelnemers en voorgenomen activiteiten bleven voor deelnemers onzichtbaar door te strenge AVG-wetgevingen en het opvolgend niet vrijgeven van contactgegevens door de organisatie.

Het is en blijft een lastig verhaal wanneer we het hebben over het delen van persoonsgegevens. Volgens Jan de Mos van stichting Samen Soesterberg werden de adressen niet gedeeld vanwege de strenge AVG wetgeving, want deze regels staan het delen van gegevens enkel toe wanneer de andere partij akkoord gaat.

Vrijwilligers onzichtbaar

Volgens deelnemers was er een unaniem akkoord, maar helaas bleef onderlinge samenwerking of transparantie uit. “Iedereen ging tijdens het laatste café akkoord met het onderling delen van activiteiten en mailadressen. Nu hebben we helemaal niets inzichtelijk en kunnen we geen enkel contact leggen met andere vrijwilligers in het dorp”. Of het delen van persoonsgegevens en de inzichtelijkheid zal veranderen met het digitaal gaan van het café is nog maar de vraag, want veel gebruikers blijven online in de anonimiteit. 

Zeer verrast over het digitaal café

“Vrijwilligers willen elkaar graag zien en spreken, niet online of op digitale afstand. Wat mij stoort; het zonder overleg vervangen van het fysieke vrijwilligerscafé naar een afstandelijke Facebookgroep die beheert gaat worden door mensen vanuit Soest”, aldus een vrijwilliger die op voorhand een samenwerking of overleg had verwacht met alle betrokkenen of vrijwilligers van het opgeheven café. Deelnemers zijn ook verrast door de eenzijdige berichtgeving en het plotseling digitaal gaan van het café. Facebook moet volgens de initiatiefnemers Buro vrijwilligerswerk en stichting Balans uit Soest de nieuwe verbinding maken met vrijwilligers en activiteiten in het dorp.

Op 17 mei werden deelnemers door de maatschappelijke stichtingen per mail op de hoogte gebracht van een nieuwe Facebookgroep met inmiddels ruim 40 leden als zogenaamde vervanger van het vrijwilligerscafé in de Banninghal.