Gratis zonnebrandcrème in Spakenburg

0
42

Sinds woensdag 1 mei is er op twee plaatsen in Spakenburg gratis zonnebrandcrème beschikbaar. U kunt zich hier insmeren én u kunt op het scherm van de zonnebrandpaal zien wat het actuele smeeradvies op die locatie is. U vindt een zonnebrandpaal bij de pier aan de Havenstraat en bij ’t Kleine Zeetje. De zonnebrandpalen staan hier voor een pilot van 5 maanden.
Goed insmeren is erg belangrijk. Verbranding zorgt namelijk voor blijvende schade aan de huid. Maar liefst 20% van de Nederlanders ontwikkelt een vorm van huidkanker tijdens zijn leven. Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon.

Op de zonnebrandpaal kunt u zien of het advies op dat moment is om wel of niet te smeren. Dit advies is gebaseerd op hoe hoog de UV-index – het risico om te verbranden – op dat moment is. Vanaf UV-Index 3 wordt insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid namelijk al roodkleuren. In Nederland is dit vanaf ongeveer april tot en met september.
De gemeenteraad heeft vorig jaar een motie ingediend waarin werd gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken om dispensers met zonnebrandcrème te plaatsen op geschikte plaatsen in de buurt van watersport en recreatie.

Bron: Gemeente Bunschoten