Nieuwe aanwinsten Canon van de Eem

0
41
Eem
Eem

Arie ter Beek: “De veerpont tussen Eemdijk en Eemnes is eraan toegevoegd”

“Stichting Eemsnoer heeft recent de zogenoemde Canon van de Eem uitgebreid”, vertelt Arie ter Beek, bestuurslid van de stichting. Deze organisatie, ontstaan uit de Coöperatieve Vereniging Eemsnoer, streeft ernaar de kwaliteit van het Eemgebied te verbeteren en zowel bewoners als bezoekers een positieve ervaring te bieden.

“Enkele jaren geleden brachten we een boekje uit met alle interessante plekken in het Eemgebied, verspreid over gemeenten zoals Amersfoort, Baarn, Soest, Eemnes en Bunschoten-Spakenburg”, opent hij. “Om deze informatie ook online beschikbaar te maken, is de Canon van de Eem opgezet.” Deze canon verzamelt vijftig boeiende onderwerpen, waardoor de cultuur en geschiedenis van het Eemgebied voor een breder publiek toegankelijk wordt.

Veerdienst
Een recent toegevoegd item aan de canon is de veerpont tussen Eemdijk en Eemnes. Ter Beek heeft een interessante anekdote in petto over deze veerdienst, die bestond van 1775 tot 1920 en opnieuw van 1952 tot 1958. “In de jaren vijftig werd de veerdienst beheerd door een particulier, Peter Varenkamp. Ondanks de roep om een grotere pont vanwege het zwaarder wordende verkeer, bleef Varenkamp vasthouden aan zijn kleine boot. Deze situatie leidde ertoe dat de gemeente en het waterschap de veerdienst uiteindelijk zelf overnamen in 1958 door Varenkamp uit te kopen. Met deze toevoeging is de Canon van Eemland weer een stukje completer geworden.” Met deze uitbreiding wil de stichting de rijke historie en cultuur van het Eemgebied nog beter belichten en toegankelijk maken voor iedereen die meer wil weten over deze bijzondere regio.

Tekst: Redactie Eemland 1