Vijftig jaar theater De Speeldoos zonder verandering

0
49
Theater de Speeldoos Baarn
Theater de Speeldoos Baarn

Tom van der Poel: “Er is nog steeds geen beslissing over een culturele ontmoetingsplaats in het centrum van Baarn”

De Speeldoos is deze zomer precies een halve eeuw het culturele hart van Baarn en haar regio. Zij is gezegend met de bijnaam ‘het rode pluche theater’ met een programmering voor alle lagen van de bevolking, van jong tot oud plus een keerzijde: het onzekere bestaan.

Het is bijna niet voor te stellen dat de eerste theatervoorstelling plaatsvond aan de Rembrandtlaan. Dit was op 21 september 1974. Het gebeurde in een oud klaslokaal van de toenmalige sociale academie de Nijenburgh. Met zwart landbouwplastic voor de ramen en TL-lampen aan het plafond werd de zogenaamde ‘kleine zaal’ gecreëerd. Op 12 september 1985 opende burgemeester Miedema de grote zaal. “Al vijftig jaar lang is De Speeldoos een cultureel begrip voor alle lagen van de bevolking, van jong tot oud”, aldus directeur Tom van der Poel.

Afgeschreven
“Een deel van het gebouw waarin De Speeldoos begon was vijftig jaar geleden al afgeschreven”, legt hij uit. „En we zitten er nog steeds. In de loop der jaren is er bij- en aangebouwd, maar volledige nieuwbouw is er nooit van gekomen. Ook nu is de toekomst nog onzeker. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Nog steeds, na bijna vijftig jaar discussie, is er geen beslissing over een culturele ontmoetingsplaats in het centrum van Baarn. We moeten ook afwachten wat de plannen van het nieuwe kabinet gaan betekenen voor het theaterbezoek; in ieder geval zorgt de voorgenomen btw-verhoging voor grotere kansenongelijkheid; de drempel naar het theater wordt hoger voor mensen met een kleinere beurs.

Youp van ‘t Hek
Vele grote namen hebben in De Speeldoos op de planken gestaan: Seth Gaaikema, Martine Bijl, Ramses Shaffy, Adèle Bloemendaal, Paul de Leeuw en natuurlijk Youp van ‘t Hek die zijn allereerste première hier speelde, en ook de allereerste try-out van zijn allerlaatste voorstelling ‘De Laatste Ronde’. De programmering is nu nog veelzijdiger, met toneel, cabaret, muziek en dans, musical en gestreamde opera en film. Waar in de zeventiger jaren de middelbare schooljeugd afkwam op de Jazzsoos in die kleine zaal met dat landbouwplastic, worden nu voorstellingen gegeven voor de kleinste kinderen. “De hoop is dat dit sfeervolle theater over vijftig jaar nog steeds bestaat”, zegt Van der Poel tot besluit. “We wachten de plannen en met name de uitvoering ervan wel af.”

Tekst: redactie Eemland 1