Soesterberg krijgt twee Kjoeps

0
211
Soesterberg krijgt twee Kjoeps, één op de Rademakerstraat/Kerklaan

Op dinsdag 2 mei worden twee mobiele hangplekken, de zogenaamde onverwoestbare Kjoeps, geplaatst aan de randen van Soesterberg. Na een lange periode van onzekerheid komen de Kjoeps uiteindelijk op de Kampweg (nabij A-28) en Rademakerstraat/Kerklaan.

De jeugd wil een eigen plek

Voor veel jongeren valt er vooralsnog weinig te beleven in het dorp, ze zwerven rond in Soesterberg en hebben geen vaste plek om te kunnen chillen. Ook binnen het voorgenomen sociaal cultureel centrum aan het Den Berghplein is vooralsnog geen ruimte ingetekend voor deze grote groep jongeren in Soesterberg met bijvoorbeeld een wekelijkse disco, muzikale jamsessie of jeugdsoos voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar. De jeugd mist al jaren een eigen vaste stek in het dorp om te chillen of om ongestoord te kunnen samenzijn.

Gemeente plaatst twee Kjoeps

De Gemeente Soest wil al enige tijd deze jongeren een vast honk geven door het plaatsen van de ‘onverwoestbare’ Kjoeps in Soesterberg. Kjoeps zijn zogenaamde stalen bushokjes met een enkel zitbankje, waar de jeugd beschut kan chillen. Afgelopen week kwam het verlossende antwoord vanuit de gemeente Zeist, de betreffende Kjoeps mogen na een lange gemeentelijke procedures uiteindelijk geplaatst worden aan de rand van Soesterberg. Maar waarom een goedkeuring vanuit Zeist? De procedure moest via de gemeente Zeist, want de gewenste locaties van beide Kjoeps vallen onder grondgebied Zeist en daar werden de bezwaarprocedures afgelopen weken pas met succes afgehandeld.

Prima vaste stek om te hangen

De jeugd van Soesterberg ziet met veel belangstelling de Kjoeps in Soesterberg tegemoet. “Het lijkt ons een prima plek zo aan de rand van het dorp” zegt één van de jeugdige voorstanders van de twee Kjoeps. Ook uit nabije omgeving is geen weerstand, dat blijkt uit de bezwaarprocedure die de gemeente Zeist heeft doorlopen. Na drie jaar wachten kunnen binnen enkele weken de mobiele Kjoeps geplaatst worden. Over een jaar na plaatsing zal een evaluatie plaatsvinden met omwonenden en andere partijen.

Aan het gebruik van de twee Kjoeps zijn wel spelregels verbonden zoals; geen geluidsoverlast na 23.00 uur, afval in de geplaatste prullenbakken en op het gebruik van drugs/alcohol zal streng gecontroleerd door Politie en Handhaving.

Locaties aan de rand van het dorp

De twee Kjoeps worden geplaatst: 1) Op de Kampweg over het viaduct A-28 aan de linkerzijde nabij het COA, waar al jaren een gemeentelijke bankje staat. 2) Ten zuidwesten nabij de kruising Rademakerstraat/Kerklaan.

Cor Brinkers