36e editie Eenakter Festival in Theater de Speeldoos

Acht theatergezelschappen bereiden zich voor op het Baarnse Eenakter Festival. Op vrijdag 3 februari en zaterdag 4 februari wordt de 36e editie van dit festival gehouden in Theater de Speeldoos. Al die jaren tekent Toneelgroep Karakter voor de organisatie. Dit jaar is het thema ‘verborgen verleden’.

Elly den Heijer in gesprek met Kevin van de Berg

Spannend na corona

“Met ons 50-jarig bestaan in aantocht, is het leuk om eenakters te zien waarbij iets uit het verleden een aandeel heeft,” vertelt organiserend bestuurslid Irene Peerdeman. Samen met een festivalcommissie van de Baarnse toneelvereniging zorgt zij voor de organisatie. “We zijn er al helemaal klaar voor: we hebben een mooi programma, juryleden, prijzen én hopelijk enthousiast publiek.” Op zowel vrijdag- als zaterdagavond staan er vier eenakters geprogrammeerd. Een jury geeft tussendoor – terwijl het podium wordt omgebouwd – commentaar op wat zij heeft gezien. Dit jaar bestaat de vakjury uit acteur Fred Butter, cabaretier Musa en Anke Taverne, artiestenmanager en voormalig regie-assistent. Er zijn drie prijzen uit te reiken, die voor beste acteerprestatie, beste regie én beste voorstelling. De laatste is een wisseltrofee en wordt jaarlijks uitgereikt aan de eenakter die in zijn geheel de meeste indruk maakt.

De Ingebeelde Zieke

Vele acteurs, regisseurs en ook auteurs zijn al maanden bezig met dit festival in het vooruitzicht. Traditiegetrouw wordt vrijdagavond geopend door de winnaar van vorige editie, dat is Toneelvereniging Steeds Beter uit De Bilt. Zaterdagavond opent Karakter zelf het festival, dit jaar met de komedie ‘Tussen de happen door’ van Alan Ayckbourn. Verder doen mee: De Rederijkers Amersfoort, TOVEDEM, TG MUD Amsterdam, Nieuwe Theatergroep Amersfoort, Toneelgroep ARTI en Theatergroep Fusie.

Info: http://speeldoosbaarn.nl