15 augustus Indiëherdenking Baarn

0
189

Op dinsdag 15 augustus vindt de (Indië)herdenking plaats van19.30-20.30 uur in Baarn. De herdenking wordt georganiseerd door het Comité 4 en 5 mei Baarn op het Stationsplein. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.15 uur. De plechtigheid wordt opgenomen en ongeveer een week later uitgezonden via Eemland1 (RTV Baarn).
Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd. Voor vele miljoenen kwam de bevrijding echter pas 3 maanden later. Op 15 augustus gaf Japan zich over en eindigde de Tweede Wereldoorlog wereldwijd. Op 15 augustus worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Tijdens de herdenking zal locoburgemeester Mark Veldhuizen spreken.
Nona Salakory, dochter van een KNIL-militair, zal haar ervaringen delen. Nona zet zich al jaren belangeloos in voor Molukse KNIL-militairen. Hiervoor won zij in 2022 de Witte Anjer Prijs.
Marvin Putuhena zal de gevoelens van de jongere generatie Molukkers verwoorden. Hij heeft Nederlands recht en International Law and Global Governance gestudeerd en werkt als jurist op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Aan het einde van de ceremonie is er gelegenheid om bloemen te leggen. Ook dit jaar wordt dan een vilten Melati-krans gelegd. Deze is door een aantal inwoners van Baarn gemaakt. Als u wilt helpen met borduren, kan dat op zaterdag 5 augustus van 14.00 tot 16.00 uur in de Wereld van Pippe, Laanstraat 106. Deelname is gratis en u hoeft zich niet aan te melden.
Op het grasveld bij het monument op het Stationsplein zijn tijdens de herdenking stoelen aanwezig. Na afloop is er de mogelijkheid om met elkaar na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee en spekkoek.