Door de bomen het bos zien Kasteel Groeneveld 8 januari tot 26 maart 2022

0
247
Eef van der Horst in gesprek met Herma de Jong

De kunstenaars Mineke Gravers en Marja Dijkstra hebben beide iets met bomen. Bomen staan voor groei en kracht. Mineke komt op haar wandelingen bomen tegen, die haar wat vertellen. Wat haar raakt, zet ze om in kleur en verf. Marja streeft ernaar bomen een andere identiteit te geven, een metamorfose in het landschap, waardoor het subtiele spel van licht en donker je meeneemt in en andere wereld.

Herma de Jong, geïnspireerd door beide kunstenaars en door haar liefde voor de natuur, heeft lichtinstallaties ontworpen voor deze tentoonstel­ling.

Mineke Gravers tekende als kind al graag. Kunst is altijd haar passie geweest. “Ik ben in mijn leven en in mijn werk op zoek naar diepere betekenissen. In elk schilderij zet ik mijn innerlijke zoektocht voort. Het is een wisselwerking met wie ik op dat moment ben”.  Mineke heeft de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen in 2014 met succes afgerond en ze heeft de Prix de Norvège gewonnen. Schilderijen van haar hangen in Nederland, Duitsland, Zweden en New York.

Marja Dijkstra, woont en werkt in Tytsjerk (Frl). Opleiding: Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen: 2011 -2017. Grafisch Centrum Groningen: Lithografie vanaf 2021. 

Herma de Jong, Kunstenaar en gastcurator. Ontwerpt voor deze gelegenheid lichtinstallaties geïnspireerd op bomen en op de beide door haar uitgekozen kunstenaars.

Werken uit de serie Silent Witness van Mineke Gravers

Met de natuur voel ik – Mineke Gravers – me sterk verbonden. Mijn overtuiging is dat níet de natuur een onderdeel is van ons bestaan, maar dat wij als mens onderdeel en erfgenaam zijn van de natuur.

Wij zijn eindig, de natuur gaat door. Ook al beschermen wij ons erfgoed onvoldoende,  de natuur is krachtig en herstelt zich ook zonder ons. Dat komt tot uiting in mijn werken in de serie Silent Witness. De natuur is de stille getuige van hoe wij mensen met de natuur omgaan.

In mijn schilderwerk laat ik mijn fascinatie voor bomen zien in hun schoonheid en kracht, broosheid en verval, kwetsbaarheid én herstel. In en mét mijn schilderijen vertel ik verhalen over de natuur. Zo leg ik de verbinding tussen mens en natuur. Zó laat ik de veerkracht zien, maar ook de noodzaak om die kostbare natuur te beschermen om het door te kunnen geven aan volgende generaties.

Bomen kunnen ons het verhaal van de natuur vertellen, als we maar kunnen luisteren.

Bomen staan voor mij symbool voor het leven. Voor bewustwording: waar sta ik, wie ben ik, wat doet de natuur met mij en wat doe ik met de natuur? Door het schilderen van – delen van – bomen raak ik elke keer een ander stuk van mezelf.

Werken van Marja Dijkstra –  Expositie: DOOR DE BOMEN HET BOS ZIEN-
Het werk in deze expositie `Door de bomen het bos zien’, is een selectie uit een langlopend project over het natuur/recreatiegebied Groene Ster (Grienestjer) in mijn directe omgeving. Ik woon mijn hele leven al in kleine terpdorpjes in Friesland, midden in de weilanden en sinds een aantal jaren in Tytsjerk, aan de rand van de Friese Wouden, een waterrijk coulisselandschap, ontstaan na de laatste ijstijd. Mijn fascinatie voor het landschap, besef van natuur en daar zelf onderdeel van zijn is altijd aanwezig geweest. Ik geniet ervan, ik wandel er graag, zie er de onvermoede schoonheid in: Ik put er kracht en troost uit.
Voor openingstijden kijk op www.kasteelgroeneveld.nl