Minder angst door VR-brillen

0
236

Deze maand zijn in Meander Medisch Centrum op verschillende afdelingen tien ‘Virtual reality brillen” in gebruik genomen. De eerste ervaringen zijn positief: patiënten ervaren minder angst, pijn en stress bij behandelingen. Met het opzetten van een VR-bril, bevindt de patiënt zich in een volledige digitale wereld. Doordat de patiënt zich concentreert op de beelden die hij of zij ziet, worden de hersenen zo sterk afgeleid dat er minder angstprikkels doorkomen. De VR-brillen zijn aangeschaft met financiële steun van de Vrienden van Meander.
De VR-brillen worden op zes verschillende afdelingen ingezet voor oa prikangst, ontspanning tijdens de dialyse, acute pijnvermindering bij wondverzorging en om angst te verminderen voorafgaand aan een operatie.
Eén van de zes afdelingen is de afdeling waar patiënten komen voor een dagbehandeling oncologie of voor beschouwende zorg. Teammanager Annette Boersen: “De VR-bril is nu al populair. Je waant je in een compleet andere wereld als je de bril opzet. Met de bril op ben je in een onderwaterwereld of maak je een fietstocht op de Veluwe. Patiënten worden zo op een prettige manier afgeleid van hun behandeling.”

Michiel de Graaf is verpleegkundige op de SEH en tevens stafadviseur digitalisering. Hijj heeft meegewerkt aan de implementatie van de VR-brillen, Michiel: “Zelf heb ik recent een VR-bril gebruikt bij een patiënte met een gebroken bovenbeen die erg veel pijn had ondanks pijnstilling. En zij gaf aan dat zij aanzienlijk minder pijn had door de afleiding die de VR-bril gaf. Voor mij een mooie eerste test en hopelijk een stukje technologie dat kan blijven ondersteunen bij behandeling op de SEH.”

Emmy van Twillert