Overlast? Meld het bij Wout !

0
304

Heb je geluidsoverlast? Of voortdurend last van vuurwerk in de buurt? De politie heeft dit jaar de virtuele agent Wout gelanceerd, die nu ook meldingen van overlast kan aannemen. De virtuele agent http://www.politie.nl/wout gaat de politie helpen bij het aannemen van meldingen over vuurwerk en andere overlast. Burgers hoeven hier niet meer voor te bellen, maar kunnen via Wout eenvoudig en op elk gewenst tijdstip een melding maken.
Eerder dit jaar is Wout al officieel van start gegaan. De politie ging bij de ingebruikname van de chatbot niet over één nacht ijs. Er is in de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd om te ontdekken hoe Wout zo goed mogelijk aansluit bij de vragen van burgers en bij het politiewerk. Sinds februari 2022 is Wout al beschikbaar voor een deel van de bezoekers aan politie.nl.
Voor de politie is het nieuwe kanaal een belangrijke aanvulling. Wout start een gesprek, maar kan na een paar vragen ook voorstellen om de chat voort te zetten met een politiemedewerker. Tot nu toe heeft de virtuele agent meer dan veertigduizend gesprekken gevoerd. In ongeveer een derde van de gesprekken nam een politiemedewerker de chat over. Waar nodig blijft het contact met politiemensen altijd beschikbaar.
Wout kan ook gesprekken in het Engels voeren. Een burger die geen Nederlands of Engels spreekt, kan eerst rustig zelf de vraag vertalen met een vertaaltool zoals Google Translate en het gesprek starten. Men heeft de ambitie om het aantal talen van Wout verder uit te breiden.
Wout is te vinden op politie.nl. Tijdens het bezoek aan de website komt het herkenbare gezicht van Wout in beeld op de pagina’s die over overlast of contact met de politie gaan. Op dit moment kan de chatbot vragen over verschillende onderwerpen beantwoorden en meldingen aannemen als er sprake is van overlast. De politie verwacht dat Wout in 2023 meer typen meldingen en eenvoudige aangiftes kan opnemen.

Politie Bunschoten-Spakenburg