Geldtransport DNB afgerond

0
355

Camp New Amsterdam op voormalig vliegbasis Soesterberg is het nieuwe Fort Knox van Nederland geworden. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het laatste transport naar de nieuwe goudkluis op het Defensieterrein Camp New Amsterdam in Soesterberg afgelopen week afgerond.

Een derde van de hele goudvoorraad

De hoeveelheid goud dat nu in het DNB Cashcentrum (DCC) in Zeist ligt, bedraagt 31% van de totale goudvoorraad van DNB. Nog eens 31% ligt opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank in New York. De overige 38% van de goudvoorraad ligt in Londen en Ottawa. “Het nieuwe zogenoemde Cash Center van DNB werd afgelopen maand al in gebruik genomen”, aldus Divisiedirecteur Coen Voormeulen van de Nederlandsche Bank die erg verheugd is met deze ideale werkplek in het midden van het land.

Transport afgerond van Haarlem naar New Camp Amsterdam

Enorme stapels waarde

Ruim 14.166 baren van ongeveer 12,5 kilo per stuk en 1.006 bakken en kisten met gouden munten en de bankbiljetten werden in oktober 2020 al vanaf het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam naar de voormalige gelddrukkerij van Joh. Enschedé in Haarlem gebracht, maar inmiddels is de tijdelijke opslag verplaatst naar de definitieve opslag op New Camp Amsterdam op de voormalige vliegbasis van Soesterberg.

Centraal gelegen

In het nieuwe Cash Center worden goud, munten en bankbiljetten opgeslagen. Maar ook wordt binnen het nieuwe gebouw het geld gesorteerd en vervolgens met waardetransporten naar de geldverwerkers gebracht. Daarnaast is ook het Nationaal Analysecentrum voor de registratie en analyse van vervalsingen en een Europees Testcentrum voor onderzoek naar het duurzaam gebruik van bankbiljetten.

Beveiliging als het welbekende Fort Knox

Volgens Defensie is de locatie bij uitstek geschikt voor de opslag: “Omdat het binnen afgesloten Defensieterrein ligt, is het beter te beveiligen. En er is nóg één reden waarom de locatie een logische keuze is. Het cashcentrum ligt dichtbij het Landelijk Tactisch Commando en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. De Marechaussee beveiligt al tientallen jaren de waardetransporten van Nederlandsche Bank en sinds vandaag ook het gebouw op Camp New Amsterdam.”

Bron video: Mediacentrum Defensie – De Nederlandsche Bank