Hoe moet het dorp worden?

0
193

In Soest en Soesterberg hebben we duinen, heuvels, polders, bos en akkers. We zijn als gemeente behoorlijk populair om te wonen, werken en recreëren. Maar hoe past alles in de beperkte ruimte die er is?

Vanaf vandaag 12 juni kunnen inwoners van Soest en Soesterberg digitaal meedenken over de toekomst van het dorp. Veel inwoners hadden onlangs al kennisgemaakt met de onderzoekscamper op het plein bij de supermarkt, maar vanaf vandaag kun je ook digitaal meedenken over de leefomgeving in Soest en Soesterberg. Met de opgehaalde informatie gaat de gemeente Soest straks omgevingsprogramma’s realiseren met daarin zoveel mogelijk de verwerking van alle wensen en ideeën.

Meedenken is belangrijk!

Het is belangrijk dat we in de toekomst fijn blijven wonen, werken en recreëren in- en om Soesterberg. Hoe duurzaam gaan we om met de ruimte en wat is wenselijk in jouw straat of buurt. In 2021 werden de eerste stappen gezet met de zogenaamde omgevingsvisie, waarin staat hoe we willen dat Soest en Soesterberg er in 2040 moet komen uit te zien. Nu gaat de gemeente Soest dit concreet uitwerken en daarvoor vragen ze de medewerking van alle inwoners, ondernemers en partners om mee te denken.

Omgevingsprogramma’s in samenhang

Er komen zes omgevingsprogramma’s. Over Wonen, Mobiliteit, Werken, Water, Groen en Energietransitie. Al deze onderwerpen hebben effect op de ruimte binnen de gemeente, daarom worden ze veelal in samenhang met elkaar besproken. Voordat de omgevingsprogramma’s worden gemaakt, vraagt de gemeente aan de samenleving wat zij zouden kiezen. Waar mogen er bijvoorbeeld nieuwe huizen komen, en waar liever niet?

Na straatinterviews nu digitaal meedenken

De afgelopen twee weken stond een omgebouwde camper bij supermarkten en de weekmarkten in Soest en Soesterberg. Inwoners konden op straat hun mening geven over hoe zij vinden dat hun dorp eruit moet zien. In de week van 12 juni krijgen alle inwoners van Soest en Soesterberg een brief waarin staat hoe ze digitaal mee kunnen denken. De uiteindelijke resultaten van de participatie staan na de zomer op www.denkmeeover.nl/mijndorp. Dat inwoners deze uitnodigingsbrief ontvangen is mede te danken aan de motie van de Politieke partij POS, die de participatie in het dorp veel breder wil aanzetten.

Ook voor ondernemers

Ook ondernemers en samenwerkingspartners hebben een uitnodiging gekregen om mee te denken op verschillende bijeenkomsten, waaronder een centrale bijeenkomst op woensdag 28 juni 2023. 

Wil je meer informatie over deelname: www.denkmeeover.nl/mijndorp
Hier zijn na de zomer ook de resultaten van de participatie te vinden.