POS krijgt steun voor Noord

0
150

De gemeenteraad heeft vorige week donderdagavond unaniem een motie van politieke partij POS, die mede is ingediend door GroenLinks, aangenomen om te onderzoeken of het loont om twee delen van de nieuwe woonwijk in Soesterberg-Noord los van elkaar te ontwikkelen.

Het college van Burgemeester en Wethouders gaat op verzoek van POS en GroenLinks een scenario uitwerken met twee aparte ontwikkelstrategieën voor de kamers afzonderlijk. Dit wordt gelijktijdig met de ontwikkelstrategie voor de gehele woonwijk later aan de gemeenteraad voorgelegd.

De woonwijk Noord is in het plan opgedeeld in drie ‘kamers’, waarvan kamer één grotendeels in ontwikkeling is. De Soesterbergse partij is van mening dat kamers 2 en 3 op belangrijke onderdelen van elkaar verschillen, waaronder de eigendomssituatie.

Opsplitsing zorgt voor evenwichtige ontwikkeling

Volgens raadslid Thom Schotman, woordvoerder van POS op dit onderwerp, biedt deze motie de mogelijkheid om de verschillende aspecten van de kamers in Soesterberg-Noord beter in kaart te brengen en daarop gerichte ontwikkelstrategieën toe te passen. “We geloven dat dit zal bijdragen aan een succesvolle en evenwichtige ontwikkeling van de woonwijk”, aldus Schotman. Fractievoorzitter Gerben Stormbroek voegt daaraan toe: “Deze benadering kan rekening houden met specifieke behoeften en eigenschappen van de verschillende kamers. Daarmee kan een woonomgeving worden gecreëerd die meer tegemoetkomt aan de wensen van omwonenden en heel Soesterberg”.

Beperkte hoogbouw tot maximaal vijf hoog

Mede op aandringen van POS blijven bouwhoogtes beperkt tot maximaal 5 hoog en enkel op een paar plekken aan de randen van de wijk. Ook bij ‘Sortie 16’ en aan de rand van de Amersfoortsestraat, zodat omwonenden geen last ervaren van hoogbouw en het groene en dorpse karakter van Soesterberg-Noord beter behouden kan blijven.

Interactieve participatievorm krijgt geen bijval

De gemeenteraad heeft een motie van GroenLinks, die mede was ingediend door POS, verworpen om een verdergaande vorm van participatie toe te passen bij de ontwikkelstrategie. De fracties pleiten ervoor dat inwoners en ondernemers uit de omgeving beter betrokken worden via een interactieve participatievorm die verder gaan dan alleen informeren en raadplegen. Deze motie kreeg alleen steun van D66.

Inzet op breed gedragen project

POS is van mening dat participatie een essentieel onderdeel is van het ontwikkelingsproces en zal zich blijven inzetten om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden een stem hebben. “We zullen ons ervoor blijven inzetten dat de ontwikkeling van Soesterberg-Noord een breed gedragen en succesvol project wordt”, besluit Schotman.