Soesterberg logistiek hub Defensie

0
162
Soesterberg; een centrale rol logistiek
Soesterberg; een centrale rol logistiek

Enige tijd geleden kondigden we al aan dat het Ministerie van Defensie flink zou gaan bouwen rondom het Zeisterspoor. Afgelopen dagen werd het definitief bevestigt door staatssecretaris Christophe van der Maat; “Soesterberg krijgt de centrale rol als logistieke hub in Nederland”.

De gebouwen van Defensie moeten door heel Nederland moderner en duurzaam worden, veel van het militair vastgoed is volgens rapporten gedateerd, onveilig of zou zelfs gesloopt moeten worden. Zo spreekt het ministerie over ‘fors achterstallig onderhoud’, omdat het jaren niet aan de wettelijke- en duurzaamheidsnormen kon voldoen vanwege een structureel financieel tekort op de begroting. Als het aan het Ministerie van Defensie ligt, dan zal vanaf 2023 de gehele krijgsmacht zich doelmatiger gaan indelen op strategische of centrale locaties in Nederland en dus ook in onze eigen regio (lees: Soesterberg).

Vastgoedplannen; “alles onder één dak”

Soesterberg is met de Du Moulinkazerne, de Soldaat Ketting Olivierkazerne, het Logistiek Centrum Soesterberg en de sergeant majoor Scheickkazerne een prima strategische locatie in Nederland, maar het huidige militaire vastgoed ligt volgens vastgoedspecialisten teveel verspreid rondom Soesterberg en zou prima onder één groot dak kunnen.

Het ministerie van Defensie startte met de dienst Rijksvastgoedbedrijf het afgelopen jaar een grote inventarisatie (revitaliseringsprogramma), die naar eigen zeggen ‘grote problemen rondom het Defensievastgoed’ adequaat wil gaan oplossen door te gaan centraliseren.

Uitbreiding Richelleweg onzeker

Door vastgoedzaken te concentreren op één locatie kunnen volgens Defensie diverse gronden in onze nabije regio worden afgestoten. Of dat ook grond oplevert voor de uitbreiding van het industrieterrein aan de Richelleweg is nog maar de vraag. De aangrenzende ‘kleinere’ gebouwen zullen namelijk plaats moeten maken voor één groot multifunctioneel logistiek gebouw met eigen hernieuwbare energieopwekking. Buiten schietbanen, oefentoren- en locaties komt er een groot logistiek gebouw met een enorme oppervlakte van 37.800 m2 groot, circa 6 voetbalvelden.

Vooralsnog stagneert de woningbouw 

De voorgenomen uitplaatsen van bedrijven vanuit Noord naar de Richelleweg en het daarmee mogelijk maken van woningbouw is nog ver weg. De gemeente Soest wil graag nieuwe woningen bouwen op Noord, maar het uitplaatsen van huidige bedrijven is een behoorlijke puzzel aan het worden. Wethouder Karin Scholten zou de eerste stappen inmiddels hebben gezet om in gesprek te gaan met Defensie, maar of dat definitief grond gaat opleveren voor de uitbreiding van de Richelleweg is nog de vraag.

Soesterberg gaat een belangrijker militair logistiek knooppunt worden op het Zeisterspoor, maar ook op Camp New Amsterdam (vliegbasis) zien we achter de hekken grote gebouwen uit de grond schieten voor de Nederlandse Bank, de Dienst Vervoer Organisatie (DVO) en Koninklijke Marechaussee. Maar de woningbouw stagneert!

Redactie: Cor Brinkers