Winterpaleis Soestdijk

0
334
Foto: Johan Pel - Paleis Soestdijk
Foto: Johan Pel - Paleis Soestdijk

Wie is er als inwoner nog niet geweest? Paleis Soestdijk aan de rand van ons gemeente, de voormalige woning van onze Koninklijke familie en recente verblijf van Sinterklaas.

Tot zondag 8 januari 2023 is het historische Paleis Soestdijk in een sprookjesachtig Winterpaleis verandert. Het paleis is spectaculair uitgelicht en een aantal zalen zijn compleet in winterstijl te bewonderen. Daarnaast is er in de ongerepte natuur van het landgoed van alles te beleven. “Iedereen is welkom om te genieten van een warme choco of glühwein in het knusse bos”, aldus de organisatie.

Winterse activiteiten

Op het landgoed staan verschillende monumenten, waar diverse winterse activiteiten plaatsvinden. Wanneer je over het landgoed wandelt kan het zomaar zijn dat je een koor tegenkomt dat een vrolijk liedje zingt en bij de Watertoren kan je lekkere koek en zopie vinden. En wist je dat er op het landgoed een heus prinsessen speelhuisje is? Als slagroom op de koninklijke taart kun je in de romantische Balzaal tijdens het Winterpaleis je verkleden als een prins of prinses.

Dierenliefhebber? Wandelen met schapenhouders?

Voor echte dierenliefhebbers organiseren ze op de dinsdagen, donderdagen en zaterdagen speciale wandelingen met de schapenhouders van het landgoed. Maar wees gerust, wanneer je de route over het landgoed volgt, kom je de wollige viervoeters en een familie damherten vanzelf tegen.

Bijzonder schilderij

Er is ook een primeur deze dagen, een origineel schilderij van Cornelis Kruseman is in de Leuvenzaal te bewonderen. Het ‘Philips II beschuldigt prins Willem van Oranje te Vlissingen bij zijn vertrek uit de Nederlanden in 1559’, vervaardigd in 1832, hangt normaal gesproken achter gesloten deuren in de Tweede Kamer. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof is dit bijzondere schilderij in bruikleen gegeven van het paleis in Soestdijk.

In de genoemde “Winterpaleis” periode is het paleis dagelijks open van 11.00 tot 17.00 uur, met uitzondering oudejaars- en nieuwjaarsdag. Veel plezier is gegarandeerd!

Redactie: Cor Brinkers