Kindcentrum De Startbaan ruimt op!

0
218

Op de Startbaan zijn ze druk bezig met het thema ‘Wij ruimen op’. Tijdens dit bijzondere thema leren de kinderen alles over opruimen, afvalverwerking en duurzaamheid.

Op de basisschool De Startbaan zijn ze al jaren druk met het afval scheiden en ook leren ze van de Stichting “Van Afval naar Grondstof” (VAnG) wat ze allemaal nog meer kunnen doen om de leefomgeving aangenamer te maken. De kinderen van groep 4 maken zich al weken behoorlijk druk met het uitdenken van tips om met name de afvalproductie in hun eigen omgeving te verminderen. 

Op bezoek bij Renewi in Soesterberg

De bovenbouw van de basisschool ging onlangs op bezoek bij het afvalverwerkingsbedrijf Renewi in Soesterberg, waar ze zelf bedachte vragen konden stellen aan de medewerkers ter plaatse. Maar ook kwamen er twee medewerkers van de Renewi naar de onderbouw met een grote vuilniswagen om te vertellen over hun eigen werk. De peuters, de kleuters en de kinderen van groep 3 waren enorm onder de indruk van de grote vuilniswagen. Ze mochten er allemaal even inzitten en dat was best even spannend.

Maar er werd ook hard gewerkt door de leerlingen van de basisschool, want de kinderen gingen met veel enthousiasme het afval rondom de school opruimen. Tijdens het opruimen werden ook bijzondere vriendschappen gemaakt.

Nieuwe vriendschappen

Sinds vorige week hebben de kleuters zo’n vijftig nieuwe vriendjes in de klas. Ze zijn gelukkig heel klein, dus het past makkelijk. Wel wat glibberig en ze eten de hele dag door, maar de nieuwe vriendjes zijn dol op alle restjes van de kinderen. Weet je al over welke vriendjes dit gaat? Juist, wormen!  

Sinds kort wonen de wormen in de wormenbak. Juf Eva twijfelde geen moment en nam een wormenbak mee naar school, want die gebruikte ze thuis om zelf compost te maken van GFT-afval. “Ik heb in groep 1 en 2 verteld over de compostwormen en hoe een wormenbak werkt. De kinderen vonden het heel leuk en de meeste durfden zelfs een worm vast te houden” aldus Juf Eva.

Koffiedrab vinden ze lekker

Inmiddels weten de kleuters wat wormen wel en niet mogen eten. Geen glas en plastic, en al zeker geen pannenkoeken, patat of pizza. ”Op dinsdag en vrijdag mogen de kinderen de wormen voeren met hun fruitresten en de meesters en juffen mogen ze voeren met koffiedrab. De wormenbak leert hoe je afval kunt omzetten tot iets bruikbaars, namelijk compost. Het sluit perfect aan bij het thema”, aldus de juf van de Startbaan.

Trash Hunt

Groep 7 en 8 gingen met hulp van ouders een Trash-hunt ondernemen. De kinderen gingen in verschillende gebieden van Soesterberg zwerfafval ophalen. Binnen 45 minuten ‘trash hunting’ waren er 5 zakken vol afval opgeruimd. Er werd gedocumenteerd wat er allemaal gevonden was op de verschillende plekken. Zo werden er 102 lege blikjes en 27 kleine plastic flesjes opgehaald. Deze gegevens worden gedeeld met de Plastic Soup Foundation.

De basisschool heeft weer een goede bijdrage geleverd en dat verdiend een pluim. Meer informatie over zwerfafval kun je vinden op: https://www.plasticsoupfoundation.org/wat-wij-doen/zwerfafval/opruimen/

Cor Brinkers