De vogelboulevard: een onontdekte parel

0
83
Eempolder foto IVN
Eempolder foto IVN

Peter van der Heijden: “Op dit moment is de Eempolder een waar paradijs voor weidevogels en andere soorten die zich hier prima thuis voelen”

Erik van Venetië in gesprek met Peter van der Heijden van Dierenzorg Eemland

“Voor veel Eemlanders is het nog een onontdekt pareltje in de natuur, terwijl je juist nu de meeste vogels kunt bewonderen.” Vogelkenner Peter van der Heijden is enthousiast over de ‘Vogelboulevard’ die ligt in het typisch Hollandse poldergebied tussen Spakenburg en Eemnes. 

Dit is het moment om daar in de Eempolder weidevogels en andere vogels te spotten. “Het is een enorme vogelrijkdom, zegt Van der Heijden, tevens werkzaam bij DierenZorg Eemland in Soest. Hij noemt ze op: grutto, kievit, tureluur, kluut, scholekster, kemphaan, slobeend, krakeend, zomertaling, gele kwikstaart, veldleeuwerik, ooievaar, lepelaar.

Vanaf de eeuwenoude dijk zie je ze snel.”Je hoeft niet eens een verrekijker  mee te nemen,” zegt Van der Heijden. De Eempolder kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, toen de dijken werden aangelegd. Van der Heijden: “Die dijken dienden als zeewering, want zonder de afsluitdijk lagen de Eemlandse dorpen Eemnes en Spakenburg direct aan de Zuiderzee. En de zee wilde daar nogal eens tegen het land aan beuken. Tegenwoordig is het nog steeds mogelijk om over deze eeuwenoude waterkeringen te wandelen en dan vooral heel veel vogels te zien.”

De weiden worden onderbroken door smalle waterwegen die ook veel watervogels aantrekken. Door het gebied loopt een niet-officiële wandelroute. Die start bij de theetuin in Eemnes; de weg wijst zich ongeveer zelf. Voor de fietsers is een gemarkeerde fietsroute uitgezet van Natuurmonumenten. Die begint op de carpoolplaats Eembrugge-Baarn aan de A1. Parkeer onderweg even je fiets en wandel over de Meentdijk richting de vogelkijkhut aan het Eemmeer. Het uitzicht is prachtig. Bijzonder zijn de ronde ‘waaien’ die zijn ontstaan door doorbraken in de Eemdijk. Het water stroomde met kracht door de dijk en veroorzaakte gaten met een diepte van vele meters.

Tekst: redactie Eemland 1