Gevaar voor natuurbranden blijft

0
132

Ondanks de hevige regenbuien gisteren en vannacht is het gevaarlijk droog in het bos. Rondom Soesterberg was het deze week al een paar keer raak dat de Brandweer met groot materieel moest uitrukken.

Een bosbrand, ook wel bekend als een natuurbrand of wildvuur, kan veroorzaakt worden door natuurlijke factoren, zoals blikseminslag, of door menselijke activiteiten, zoals brandstichting, onvoorzichtigheid met vuur of het per ongeluk ontstaan van een vuur. Ze zijn zeer verwoestend en richten grote schade aan natuurlijke omgeving, ecosystemen en menselijke infrastructuur. Ze verspreiden zich snel en kunnen enorme gebieden in korte tijd in as leggen.

Natuur rondom Soesterberg blijft brandgevaarlijk

Ondanks de regenval is het nog steeds erg droog in de natuur en daardoor neemt het gevaar voor bosbranden toe in onze regio. De vrijwillige Brandweer moest de afgelopen dagen twee keer groots uitrukken voor een behoorlijke bosbrand. “Zo’n brand zoals op de Vlasakkers heb ik mijn hele carrière niet meegemaakt”, aldus één van de vrijwillige brandweerlieden uit Soesterberg. Achter de hekken van Defensie (Vlasakkers) ontstond een meters hoge brand die in rap tempo oversloeg naar andere delen op het militair terrein. Bij binnenkomst was volgens de Brandweer het wegdek nauwelijks zichtbaar vanwege de enorme rookontwikkeling. Hoe de brand is ontstaan is nog in onderzoek.

Geen BBQ en ook geen vuurwerk!

Afgelopen week kregen we veel vragen over het voornemens BBQ-en bij “De Bergjes”, het picknick gebied tegenover het Soester Hoogt, dat behoorlijk in trek is bij BBQ beminnend Nederland. Wil je BBQ-en op deze openbare locaties, dan zal je rekening moeten houden met de voorwaarden en huishoudregels zoals omschreven op de verkeersborden bij de ingang. Ook vuurwerk is op dit moment een slechte keuze; “vuurwerk afsteken tijdens deze aanhoudende droogte is geen handige keuze, want de neerdalende vonkjes kunnen behoorlijk veel ellende veroorzaken”, aldus een inwoner uit Soesterberg die afgelopen week de vuurpijlen de lucht in zag gaan in zijn wijk.

Voorkomen is nog altijd beter

Voorkomen is natuurlijk het beste, maar hoe doe je dat dan? Ga je de natuur in, rook dan niet. Het kleinste vonkje of het aftikken van de askegel kan al een behoorlijke brand veroorzaken. Maar laat ook geen afval achter in de natuur, want bijvoorbeeld glasscherven kunnen dienen als vergrootglas. En zet jouw auto niet voor toegangswegen en bospaden, zodat hulpdiensten er makkelijk door kunnen. Maar voorkomen is nog altijd beter!

Wat moet je doen bij een natuurbrand?

Ontdek je een natuurbrand, bel dan direct 112. Geef zo duidelijk mogelijk de exacte locatie van de brand door. Verlaat zo snel mogelijk het betreffende gebied en blijf uit de rook. Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Is er bij jou ik de buurt een natuurbrand. Ga niet kijken en blijf uit de buurt van de brand. Hiermee voorkom je dat hulpdiensten hinder ondervinden bij het bereiken van de brand of het uitvoeren van hun werk.

We willen natuurlijk allemaal blijven genieten van de prachtige natuur, maar dan is het deze dagen wel extra opletten. Het gevaar voor natuurbranden blijft namelijk aanhouden deze dagen.